Do baziliky minor sa vrátil zrekonštruovaný mechanizmus vežových hodín

21.10.2010 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 21. októbra (TASR) - Hodinárski majstri z Liptovského Hrádku dnes nainštalovali do vnútorných priestorov baziliky minor vo Vranove nad Topľou mechanizmus vežových hodín, ktorý prešiel v uplynulých ...
Veža rímskokatolíckeho chrámu narodenia Panny Márie zo 16. storočia získala v týchto dňoch zároveň nový šat v podobe opravenej fasády a novej strechy z medeného plechu.
"Stroj sme demontovali z veže kostola v priebehu apríla tohto roka, generálna oprava v trvaní približne 150 pracovných hodín pozostávala z jeho úplnej demontáže, odstránenia nánosov starých mazadiel, premerania, prekontrolovania a premaľovania antikoróznym náterom, " informoval TASR hodinársky majster Ján Pavella. Dodal, že práce sa zamerali aj na obnovu hlavného stúpacieho kolesa a vyrovnávania naťahovej hriadele. Dnes popoludní sa jednotlivé diely mechanizmu hodín vážiace viac ako 120 kilogramov zmontovali v útrobách veže a o jeho ďalšiu údržbu a sprevádzkovanie bude zodpovedať miestny hodinár Milan Ivanov.
"Po namontovaní stroja ho budem ešte doladzovať do úplnej presnosti, aby začal fungovať ešte pred Sviatkom všetkých svätých. Ďalšia údržba tohto dvadsaťročného mechanizmu spočíva napríklad v pravidelnej kontrole ložísk, maziva, popudových plôch, aby fungoval minimálne ďalších 40 rokov, " priblížil Ivanov. Náklady na opravu poškodených hodín dosiahli podľa jeho slov takmer 1500 eur.
Chrámovú vežu zdobí už niekoľko dní aj nová fasáda a obnovená strecha. Stavebné práce sa od júla tohto roka zamerali aj na výstavbu odvodňovacích kanálov, aplikáciu sanačnej omietky, opravu strešného krovu, a najvyššie položených drevených podlaží baziliky minor. Podľa slov priora Rímskokatolíckej farnosti Sever Martina Lehončáka sa náklady na rekonštrukciu vyšplhali na viac ako 107.000 eur. Nové fasádne opláštenie získa v blízkej budúcnosti aj susediaci objekt bývalého kláštora pavlínov, ktorý slúži kňazom v súčasnosti na bývanie a administratívne účely.
 

Vyberte región